Leirikertomus 2017

Kotkan Nuoret Jouset järjesti 20. lasten ja nuorten jousileirin Markkulan leirikeskuksessa 2.-6.8.17. Uuno Klami – Lasten ja nuorten jousileiri oli osa Valtion konttorin Suomi 100 -hankkeen ohjelmistoa ja sen yhteistyökumppanina toimi Uuno Klami -seura. Kansainvälistä yhteistyötä juhlaleirille toivat kuusi oppilasta ja kaksi opettajaa Kotkan ystävyyskaupungista Greifswaldista Saksasta. Teeman mukaisesti leirillä harjoitettu ohjelmisto koostui maakuntasäveltäjämme Uuno Klamin teoksista, joista leirin pianisti ja Uuno Klami -seuran puheenjohtaja Esa Ylönen teki uusia sovituksia. Ohjelmisto sisälsi Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi myös muiden kansallissäveltäjiemme tuttuja teoksia, jotka näin tehtiin tutuksi myös saksalaisille oppilaille.

Leirillä oppilaat saivat yksityisopetusta, minkä lisäksi he soittivat erilaisissa kokoonpanoissa ja yhteisorkesterissa. Konserttiohjelmaa
varten harjoiteltiin myös kuorolaulua, mistä saksalaiset vieraatkin selviytyivät kunnialla myös suomen kielellä. Teemapäivän agendana oli Uuno Klami 20-luvulla Pariisissa, jolloin leiriläiset saivat pukeutua 20-luvun asuihin. Oppilaiden sooloesityksiä kuultiin sekä Cafe de Paris -päivämatineassa että illan Estradi vapaa -konsertissa. Taidemaalari Mikko Ranki piti leiriläisille akvarellimaalauskurssin, jonka aiheina olivat Uuno Klamin synnyinseudun, Virolahden ja Klamilan sielunmaisemat. Kädentaitojen tuloksena valmistui myös leirikassit sekä teemaillan hiuskoristeet ja Suomi 100 -rintaneulat. Oppilaiden akvarellitöistä koottiin taidenäyttely Kotkan kirjastoon elokuun ajaksi.

Leirillä pidettiin kolme yleisölle avointa konserttia, joista yksi toteutettiin
Uuno Klamin synnyinseudulla, Klamilan kirkossa. Luentokonserttiin oli kutsuttu Uuno Klamin kummitytär, toimittaja ja kirjailija, Maarit Niiniluoto, joka kertoi musiikin lomassa Uuno Klamin elämästä. Leirin päätöskonsertti pidettiin Haminan seurakunnan Simeon-salissa ja sen juonsi pianotaiteilija Esa Ylönen. Molemmissa konserteissa kapellimestareina vuorottelivat leirin taiteellinen johtaja Eija Vilkki sekä Greifswaldin orkesterijohtaja Eckhard Schulze. Kolmas konsertti pidettiin Kotkan kirjastossa akvarellimaalausten taidenäyttelyn
avajaisissa. Lämminhenkiset konsertit onnistuivat upeasti ja keräsivät salit täyteen kuulijoita. Konsertit päättyivät Uuno Klamin Kymenlaakson lauluun, johon Esa Ylönen oli tehnyt upean uuden sovituksen.

Saksalaiset vieraamme olivat erittäin innostuneita jousileiristämme ja yhdessä soittamisesta. Leiri tarjosi heille aivan uusia kokemuksia, sillä Saksassa ei ole perinteitä jousisoittajien yhteisestä kesäleiristä. Kansainvälinen yhteistyö Greifswaldin musiikkiopiston kanssa tulee jatkumaan myös ensi vuonna, jolloin Kotkan Nuoret Jouset tekevät vastavierailun Saksaan. Samalla viuluryhmämme osallistuu Kotkan kaupungin edustajana Nordischer Klang musiikkifestivaaliin.

Juhlavuoden leiri oli suurin Kotkan Nuorten Jousten tähän asti järjestämistä lasten ja nuorten jousileireistä ja sen toteuttamiseen osallistui yhteensä 58 henkilöä oppilaat mukaan lukien. Leiritoiminnan ylläpitäminen ei olisi mahdollista ilman eri yhteisöjen taloudellista tukea ja vapaaehtoisten vanhempien apua. Yhdessä soittaminen opettaa ja on tärkeä osa soittoharrastusta. Se on myös kivaa ja motivoi oppilaita jaksamaan eteenpäin tässä pitkäjänteisessä ja haastavassa työssä. On hienoa voida tarjota heille uusia oppimiskokemuksia ja ystävyyssuhteita tämän hienon harrastuksen parissa.