Klaipedan ystävyyskaupunkitapahtuma 8.-10.10.14

Kotkan trio Eija, Esa ja Roosa

Kotkan ystävyyskaupunki Klaipeda Liettuassa järjesti 8.-10.10.14 tapahtuman, jonne se oli kutsunut edustajat kaikista 17 ystävyyskaupungistaan juhlistamaan kaupunkien välistä ystävyyttä ja yhteistyötä. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Kotkan ja Klaipedan välisestä yhteistyöstä ystävyyskaupunkeina.

Ystävyyskaupunkitapahtumassa Kotkaa oli edustamassa kaupunginjohtajan sihteeri Nina Rauhala, pianisti Esa Ylönen, viulisti Eija Vilkki sekä viulisti / laulaja Roosa Halinen. Kolme päivää kestävän tapahtuman ohjelma oli monipuolinen ja koostui erilaisista konserteista, näyttelyistä, yhteistyöpalavereista ja tutustumiskäynneistä. Vieraille esiteltiin kaupungin historiaa, kehitystä sekä nykyistä kaupunkisuunnittelua. Keskustelutilaisuuksissa käytiin läpi ystävyyskaupunkien välistä yhteistyötä sekä suunniteltiin uusia yhteistyökuvioita. 

Ystävyyskaupunkien edustajat vierailivat myös Klaipedan eri kouluilla konsertoimassa ja esittämässä oman maansa tai kaupunkinsa kulttuuria. Kotkan edustajat vierailivat Eduardas Balsyn taidelukiossa, joka on yli 500 oppilaan koulu, missä ala- ja yläkoulun lisäksi opiskellaan musiikkia ja taidetta. Koululla Esa Ylönen, Eija Vilkki ja Roosa Halinen esittivät sekä suomalaista klassista musiikkia, kansanmusiikkia että iskelmää. Konsertissa kuultiin Mårtenssonin Myrskyluodon Maija, Ylösen Suolainen tuuli, Merikannon Valse Lente, Klamin Barcarole, Järvelän Lapväärtin polska, Chydeniuksen Nuoruustango ja Laaksosen Köyhän ralli. Konsertti oli hyvin lämminhenkinen ja kannustava ja tulkkina toimi Klaipedan kansainvälisen toiminnan päällikkö Ina Sidlauskiene.

 

Ystävyyskaupunkivierailu huipentui päätöskonserttiin Klaipedan konserttisalissa, jossa nähtiin seitsemän eri ystävyyskaupungin esitykset. Konsertti koostui sekä musiikki- että tanssiesityksistä ja monet esiintyjät olivat kansainvälisesti palkittuja musiikin ammattilaisia. Jokaisen esityksen aikana lavan taustalla näytettiin videokuvaa kyseisestä ystävyyskaupungista ja Kotkan video esitteli hyvin monipuolisesti kaupunkia ja erottui edukseen.


Roosa ja Kotkan ruusu

Päätöskonsertissa Kotkan trio toi esiin suomalaisten intohimon tangomusiikkiin ja he esittivät Toivo Kärjen tangon Täysikuu, josta Esa Ylönen oli tehnyt upean sovituksen pianolle ja kahdelle viululle. Toisena kappaleena esitettiin Unto Monosen tango Kotkan Ruusu, jossa solistina lauloi Roosa Halinen. Myös tässä kappaleessa oli hieno, Esa Ylösen sovitus, ja yleisölle selvitettiin tangon kotkalaista tarinaa. Kotka trion esitykset olivat viihteellisyydellään ja erilaisuudellaan yleisön mieleen ja saivat valtavat aplodit ja bravo-huudot.

Kaiken kaikkiaan matka ja konsertit onnistuivat hyvin ja Kotka sai positiivista palautetta ja kiitosta esityksistään. Vieraille Kotka jäi varmasti mieleen kaupunkina, jossa harrastetaan korkeatasoista kulttuuria, kehitetään palveluita ja kaupunkisuunnittelua sekä asukkaiden että turistien viihtymiseksi. Kotka trio on kiitollinen, että sai olla mukana edustamassa kaupunkia ja esitellä musiikkiopistomme monipuolista osaamista