Kotkan Nuoret Jouset ry:n XVIII musiikkileiri Vehkarinteessä 29.7.-2.8.2015

Kotkan Nuoret Jouset ry:n perinteinen lasten ja nuorten musiikkileiri järjestettiin leirikeskus Vehkarinteessä 29.7.-2.8.2015. Järjestyksessään leiri oli jo kahdeksastoista; "täysi-ikäisyyden" näin saavuttanut leiritoiminta on laajentunut alkuaikojen muutaman viulistin kokoontumisesta yli kolmenkymmenen jousisoittajan vuotuiseksi soittokauden avajaistapahtumaksi. Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa myös pianisteja.

Vuonna 2015 vietettävän Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden hengessä myös leirin teemana oli tänä vuonna Sibelius. Leirin taiteellisena johtajana toimi tuttuun tapaan viulunsoitonopettaja Eija Vilkki, ja hänen lisäkseen leirillä opettivat Sinikka Meyer (viulu ja alttoviulu), Katariina Almgren (viulu), Anni Holopainen (viulu ja alttoviulu). Hanna Silvennoinen (sello), Johannes Raikas (kontrabasso ja kuoro) sekä Esa Ylönen (piano ja säestys). Leirin valvojina toimivat Hannele Halinen ja Kati Aronen. Tanja Wägar ja Anna Myyrä toimivat leirin pienimpien apuna ja samalla koko leirin "extra-aikuisina". Ida Siik toimi leirin assistenttina erityisesti kädentaitojen osalta sekä soitti orkesterissa oboeta.

Leirin päiväohjelma koostui vuosien mittaan hioutuneen rytmin mukaisesti omista soittotunneista, ryhmäopetuksesta, kuoro- ja orkesteriharjoituksista sekä omasta harjoittelusta. Virallisen musiikillisen ohjelman lisäksi leiriläiset saivat tietysti aiempien vuosien tapaan nauttia myös taidetuokioista, iltaohjelmasta, saunomisesta ja uinnista, mukavasta yhdessäolosta ja hyvästä ruuasta.

Leirin Sibelius-teema näkyi tietysti ohjelmistovalinnoissa, ja leirillä harjoiteltiinkin ensisijaisesti Sibeliuksen säveltämää musiikkia. Pienimmätkin soittajat pääsivät nauttimaan säveltäjämestarin musiikin kauneudesta Vesipisaroiden, Finlandian ja Esa Ylösen sovittamien kappaleiden Lastu lainehilla, Souda, souda sinisorsa ja Arioso myötä. Isommille soittajille haastetta tarjosi mm. Romanssi C-duuri, jossa sellosoolon soitti Nico Toikka. Vehkarinteen maalauksellisissa järvi- ja mäntymetsämaisemissa Sibeliuksen musiikki tuntui saavan aivan uuden vivahteen, kun harjoitussalin ikkunoista saattoi nähdä järvenselällä soutavan laulujoutsenperheen.

Sibelius-teema näkyi lisäksi leirin kuvataideosuudessa. Taiteilija Mikko Ranki piti leiriläisille Sibeliukseen liittyvän kuvaston ympärille rakennetun akvarellimaalauskurssin, jonka aikana leiriläisten käsissä syntyi runsaasti upeita luontoaiheisia maalauksia. Maalausten helmet päätyivät leirin jälkeen Kotkan kirjaston lastenosastolle näytteille.