Matka Norjan Fredrikstadiin 2006

Kotkan seudun musiikkiopistolta lähti Norjan orkesterileirille kaksikymmentä jousisoittajaa, heidän vanhempiaan, neljä jousiopettajaa sekä rehtori. Matkalle lähdettiin ajoissa keskiviikkona Kotkasta. Tilausbussilla kuljettiin Turkuun, josta taas laivalla päästiin Tukholmaan. Matka kohden Norjaa ja Fredrikstadia oli pitkä. Maisemat olivat kauniita ja monelle Norja oli uusi vierailukohde. Perille Fredrikstadiin päästiin hieman myöhässä torstaina, tallinnalaiset olivat paikan päällä vasta illalla. Leiripaikka oli jonkun matkaa keskustan ulkopuolella esikaupunkialueella, kauniin joen varrella.

Tutustumistilaisuuden jälkeen aloitettiin harjoittelu, ja heti isolla orkesterikokoonpanolla: soittajia oli lähemmäs parisataa. Muuten soittajat oli jaettu jo kotipuolessa kolmeen eri orkesteriin, joiden ohjelmistoa oli valmisteltu pitkin kevättä. Soitettava ohjelmisto koostui nuorempien orkesterissa kansansävelmistä ja sovituksista ja isompien orkesterit soittivat Griegiä ja Mozartia. Kapellimestarina olivat Tallinnasta Jüri Kangur ja Norjan omat Ting zu Chen ja Hilde Hansen. Tingin tytär soitti Mozartin konserton soolo-osuuden upeasti, todella lahjakas 16-vuotias viulisti. Hilde harjoitutti myös selloryhmää, joka esiintyi loppukonsertissa. Sello-opettajat esiintyivät myös lauantai-illan estradi vapaa -konsertissa. 

Päivät kuluivat nopeasti useiden harjoitusten parissa, joihin kuuluivat eri orkesteriryhmien tuttiharjoitukset ja niiden välissä pidetyt eri ryhmien stemmaharjoitukset. Perjantaina käytiin porukalla tutustumassa Fredrikstadin keskustan vanhaan ja uuteen osaan. Lauantaina oppilaat ja valvojat vietiin Atlantin rannalle, jossa oli upeat ja valtavat rantakalliot. Isännät olivat varanneet vieraille ohjelmaksi picnic-tarjoilun lisäksi pussihyppelyä ja jousiammuntaa.

Opettajat lähtivät joukolla tutustumaan isäntien omaan musiikkikouluun ja suunnittelemaan uutta seuraavan vuoden leiriä. Kotkalaiset vieraat esittivät kutsun tulla seuraavana vuonna Kotkaan ja kutsu otettiinkin innolla vastaan. Sunnuntaina lähdettiin kohden keskustaa ja Aulaa, jossa konsertti pidettiin. Konserttipaikkana oli keskustan kaupunkisilhuettia dominoiva suuri keskiaikainen linna.

Konsertin jälkeen vaihdettiin osoitteita ja kiitettiin isäntiä hienosta kokemuksesta ja leiristä ja sitten kotkalaiset suunnistivat jo Ruotsin puolelle. Karlstadin hotellilla oltiinkin vasta illansuussa. Ruotsissa oli äitienpäivä ja liikenneruuhkia oli pitkin matkaa. Maanantaina lähdettiin ajoissa Tukholmaa kohden ja ehdimme käydä ostoksilla vielä ennen laivalle menoa. Kotkassa olimme tiistaiaamuna, laiva tuli Helsinkiin, josta matka taittui sujuvasti. Kokemus oli antoisa niin opettajille, rehtorille kuin oppilaille. Suunnitelmat omaa seuraavan vuoden leiriä varten aloitettiin jo kotimatkalla.